Advertentie

Maatregelen hondenziekte uit Noorwegen opgeheven

De afgelopen weken kwamen er meldingen van zieke en dode honden uit Noorwegen. Volgens de eigenaren waren de dieren kerngezond, totdat ze opeens bloederige diarree kregen en gingen braken. Dit vroeg om nader onderzoek en voorzorgsmaatregelen.

Omdat de oorzaak onbekend was, werden er meerdere maatregelen getroffen om mogelijke verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. De Noorse Kennel Club adviseerde haar leden om alle evenementen met honden te annuleren. De Noorse autoriteiten raadden eigenaren aan om uit voorzorg het contact met andere honden te beperken en hun hond aan de lijn te houden.

Er is  inmiddels uitgebreid onderzoek gedaan. De bacterie Providencia alcalifaciens is in een groot deel van de zieke honden gevonden en men vermoedt dat deze van invloed geweest is. Maar deze bacterie is ook bij gezonde honden aangetroffen. De ziektegevallen waren daarom waarschijnlijk een samenloop van meerdere oorzaken.

De Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid heeft op 26 september de ingevoerde maatregelen opgeheven. Zo is het advies ingetrokken om nauw contact tussen honden te beperken. Ook hondenshows mogen nu weer doorgaan.

 bron: VeterinaerinstituttetNorsk Kennel Klub, Raad van Beheer

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.