• Birgit Seubers
  • dierenarts
  • 7 september 2021 - 10:09

Kriebels

Het is zaterdagochtend. Terwijl de gemiddelde Nederlander zijn boodschappen doet, stroomt onze wachtkamer vol. Mijn eerste afspraak is zojuist aangemeld waardoor het blokje in de digitale agenda lichtblauw kleurt. De reden van de afspraak geeft menig dierenarts de kriebels: miasis. De betekenis van ‘miasis’ is een infectie met vliegenlarven, of korter gezegd: maden.

Na een gesprek met de eigenaar neem ik het draagmandje over. Voordat ik deze open tref ik voorbereidingen: een handdoek over de tafel, konijntjes houden niet van gladde oppervlakken, en ik doe handschoenen aan. Uit het hokje komt een prachtig donkergrijs dwergkonijntje. Met een handdoek om hem heen draai ik hem op zijn billen, over het algemeen bevinden de maden zich namelijk rondom de achterhand. Maar ik zie geen maden. Geen wonden. Geen nattigheid. Vijf keer controleer ik het diertje, kijk hem lichamelijk na en besluit zijn bezorgde baasje uit zijn lijden te verlossen; er zijn geen maden te vinden, vals alarm.

Warm weer

Konijnen zijn een favoriet doelwit als het gaat om maden-infecties. Met name bij warm weer en als het konijn een vies kontje heeft zien de vliegen hun kans schoon. Ze leggen hun eitjes, deze komen uit en de maden beginnen aan hun diner. In zeer korte tijd kunnen ze enorme wonden veroorzaken en letterlijk hun weg naar binnen eten.

Na deze opluchting, voor zowel de eigenaar als mijzelf, vervolgen we onze dag.

Kriebel

Maar helaas. Een paar uur later springt opnieuw een afspraak op blauw, dit keer is de titel vager: konijn gedraagt zich vreemd. Ik voer het gesprek met een jong meisje en haar moeder. Gisteravond hadden ze nog het hok verschoond en wat extra lekkers gevoerd. Maar nu was het konijntje onrustig en wilde niet eten. “Het lijkt wel alsof hij kriebel aan de billen heeft”, grinnikt het meisje. Bij die woorden gaan mijn nekharen overeind staan.

Opnieuw neem ik het diertje over en tref mijn voorbereidingen; dit keer is het raak. Ik zal u niet vertellen wat ik aantrof, maar het was geen prettig gezicht. Bij een lichte infectie kunnen we de maden verwijderen, het konijntje wassen met een speciale shampoo en evalueren hoe groot de achtergebleven schade is. Bij dit diertje was het bij voorbaat al hopeloos, ze zaten overal.

Met lood in mijn schoenen loop ik terug naar het meisje en haar moeder, Zwartje was niet meer te redden. Het blijft mij verbazen hoe enorm stoer jonge kinderen zijn wanneer het gaat om afscheid nemen van hun harige vriendjes.

Vieze billen

Miasis kan in een zeer korte tijd zeer heftig worden. Controleer daarom uw konijn, vooral met warm weer, regelmatig op vieze billen. Daarnaast zijn er preventieve producten op de markt. En zoals altijd: voorkomen is beter dan genezen… of afscheid nemen.

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.