Advertentie

Kerstboom kan gevaarlijk zijn voor je huisdier

Heb je een hond en/of kat en een kerstboom in huis? Houd je dier(en) de komende tijd dan goed in de gaten. Kerstbomen kunnen namelijk gevaarlijk zijn voor honden en katten. 

 

Wat zijn de risico’s van een kerstboom voor dieren?

 • Eten van dennennaalden en versiersels
  Dennennaalden zijn giftig en scherp. Als je huisdier ze binnenkrijgt, kunnen ze de darmwand doorboren. En heeft je kat of hond een dennennaald overdwars in de bek, dan moet je met spoed naar de dierenarts. Ook versiersels zoals kunstsneeuw, engelenhaar, linten en plastic slingers zijn risicovol. Als je dier erop kauwt en er iets van binnenkrijgt, kan dat voor maag- en/of darmproblemen zorgen. Chocolade in of onder de boom is gevaarlijk want giftig voor je hond!
 • Drinken van water van de kerstboom
  Van het drinken van het water waarin de kerstboom staat kan je dier ziek worden. Hier zitten namelijk stoffen in die de boom uitscheidt en die diarree, braken en andere maagproblemen kunnen veroorzaken. Ook kan het zenuwstelstel aangetast worden.
 • Omvallen van boom en breken van kerstballen
  Als een boom niet stevig staat, valt deze makkelijk om als je kat erin klimt of je hond er tegenaan loopt. Breekbare kerstversiering, zoals (glazen) kerstballen, kan kapot vallen, waardoor je huisdier zich kan verwonden aan de scherven.

Tips voor een probleemloze kerstperiode
Geen zorg: je kunt met de juiste voorzorgsmaatregelen prima een kerstboom in huis hebben.
Neem de volgende tips in acht voor een probleemloze kerstperiode:

 • Zorg dat je boom stevig staat, zodat hij niet meteen omvalt als je kat er inklimt of als je hond er tegenaan loopt.
 • Kies onderin de boom voor kerstversiering die niet breekt, zodat je niet meteen scherven hebt als er één afgetikt wordt.
 • Vermijd kunstsneeuw, engelenhaar, linten en plastic slingers. Katten hebben de instinctieve neiging om erop te kauwen en dat kan schadelijke gevolgen hebben voor hun maag en/of darmen.
 • Hang geen eetbare versiering in de kerstboom en leg het er ook niet als pakje onder. Dit kan een uitnodiging zijn voor je dier om ermee aan de haal te gaan. Vermijd chocoladekransjes want chocola is giftig voor je huisdier!
 • Laat je dier niet van het water van de kerstboom drinken, zet geen eet- of drinkbakken onder de boom.
 • Veeg of zuig regelmatig losse naalden weg.
 • Heb je het vermoeden dat je huisdier per ongeluk toch iets schadelijks binnen heeft gekregen? Neem dan altijd contact op met je dierenarts! Voorkomen is beter dan genezen. Maar als er iets is, dan kun je er beter zo snel mogelijk bij zijn.

Alvast hele fijne kerstdagen in goede gezondheid gewenst voor jou en je huisdier(en)!

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.