Advertentie
  • Redactie
  • 5 april 2019 - 13:32

Katten kunnen eigen naam herkennen

Eindelijk is er bewijs gevonden dat katten luisteren naar hun naam als ze geroepen worden. Onderzoekers van de Sophia Universiteit in Japan hebben aangetoond dat uit een door mensen uitgesproken reeks woorden, de kat zijn/haar eigen naam kan herkennen.

Eerder deden de onderzoekers soortgelijk onderzoek waarin aangetoond werd dat dieren als papegaaien, dolfijnen en honden hun naam kunnen herkennen uit een reeks door mensen uitgesproken woorden. Nu lijkt daar volgens ook voor huiskatten bewijs te zijn gevonden volgens deze wetenschappers.

Tientallen katten  werden getest in zowel woonhuizen als in kattencafe’s. Tijdens de test werden eerst vier willekeurige woorden uitgesproken en daarna de naam van de kat, allemaal op eenzelfde toonhoogte. in het eerste onderzoek werd daarvoor de stem van het baasje gebruikt en daarna door een vreemde. Tijdens de test werden de bewegingen van de kat door een camera gevolgd.

In meer dan helft van de gevallen gaf de kat door middel van een reactie aan de eigen naam te herkennen, variërend van het draaien met de oren tot omkijken. Voor echte herkenning is volgens de onderzoekers deze reactie geen bewijs. Het zou ook kunnen zijn dat ze geleerd hebben de klank van hun naam te koppelen aan straf of beloning.