Advertentie

Kan een hond televisie kijken?

Is het al opgevallen? Sinds we steeds meer naar digitale TV kijken, kijken onze honden beduidend vaker mee. Naar het schijnt zijn er zelfs honden die minuten lang gefascineerd naar bepaalde series kunnen kijken. Hoewel hun gespitste oren en schuine kopje anders doet vermoeden, is het echter onduidelijk wat de dieren nu echt zien.

Het hangt er namelijk deels van af wat voor televisie je in de huiskamer hebt staan. Heb je nog een oude TV dan ziet je hond waarschijnlijk alleen maar flikkerende beelden en is hij gefascineerd door die flitsen. Wij mensen zien vloeiende beelden. Maar zo’n oude televisie laat per seconde 25 plaatjes zien. Onze ogen ervaren dat als bewegend beeld. Onze honden zien vooral heel veel plaatjes.

Moderne televisies verversen beelden veel sneller, tot wel 1000 keer per seconde, dat zou verklaren dat ook voor honden die beelden rustiger zijn om naar te kijken. Maar volgt de hond het dan ook echt? Tot op heden geven wetenschappers daarover geen uitsluitsel. Het is namelijk moeilijk om onderscheid te maken tussen de serie waar de hond naar lijkt te kijken of de reactie op geluidjes en beelden waar hij op zichzelf al gefascineerd door kan raken.

Maar zeg nooit nooit: het zou niet de eerste keer zijn dat dieren ons mensen verrassen. Maar gaat je hond naast je zitten op de bank vraag dan voor de zekerheid even wat zijn favoriete programma is.