Advertentie

Jodiumtabletten bij een kernramp voor je huisdier?

De Nederlandse overheid verstrekte laatst jodiumpillen aan huishoudens in de buurt van kerncentrales (link). Die zijn bestemd voor jonge mensen, omdat ze het risico op gezondheidsproblemen na een kernramp kunnen verlagen. Maar zou een hond of kat ook jodiumpillen moeten slikken als er een kernongeval gebeurt?

 

Schildklierkanker

Bij een kernramp komen verschillende radioactieve stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, op korte en lange termijn. Een van deze stoffen is radioactief jodium. Die stof kan schildklierkanker veroorzaken en bij jonge mensen is het risico groter. Door op het juiste moment jodiumtabletten in te nemen, kan het risico dalen.

Honden en katten bij kernrampen

Er zijn enkele wetenschappelijke artikelen verschenen over de gezondheid van honden na de kernrampen van Fukushima en Chernobyl. Hierin is gekeken naar de radioactieve besmetting van de dieren, maar niet naar de effecten op de lange termijn.

Naar verwachting kunnen ook dieren schildklierkanker ontwikkelen nadat ze in contact zijn gekomen met radioactief jodium. Of honden en katten net zo gevoelig, minder gevoelig of gevoeliger zijn dan de mens, is onbekend. De verwachting is dat dieren  met jodiumtabletten beschermd kunnen worden tegen schildklierschade na een kernramp. Maar een beschermende dosering bij dieren is niet bekend. Ook is er over de bijwerkingen bij dieren weinig bekend.

Mocht er ooit een kernramp gebeuren, raadpleeg je dierenarts dan voor het meest recente advies.

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.