Advertentie
  • Diederik Visser
  • Persvoorlichter
  • 28 maart 2019 - 10:48

Het is weer 1 april!

Het is weer 1 april! Tijd voor de 1 april grap. En natuurlijk komen daar ook –namen van- dieren bij kijken. Het bekende ‘1 april , kikker in je bil’ kennen we in Nederland. Een ‘poisson d’avril (aprilvis) in bijvoorbeeld België en Frankrijk.  

Traditie

Waaruit de traditie is voortgekomen is niet duidelijk.  Sommigen zeggen dat deze ontstond toen het nieuwe jaar van 1 april (Romeinse kalender) naar 1 januari (Christelijke kalender) werd verplaatst. Andere bronnen zeggen weer dat het samenhangt met de aanpassing van de Juliaanse naar de Gregoriaanse kalender. Feit is dat er al vermelding is van ‘aprilgrappen‘ in het Frankrijk van de 5e eeuw en in de Nederlanden in de 16e eeuw.

Dieren en 1 april

Door de jaren heen zijn dieren regelmatig ‘gebruikt’ om een 1 april grap in elkaar te zetten. Zo zou er eens op een natuurlandschap in Noord-Holland olifanten komen te grazen en ontwikkelde een dierenarts voer voor konijnen dat poepen overbodig maakt. Ook was er jaren geleden de grap dat hondenbezitters gratis voer kunnen afhalen bij een Centraal Station.

Dit jaar maakt de Hema bekend dat zij per 1 april Ouwehands Dierenpark overnemen en het park verder zal gaan onder de naam Hema Dierenpark. In een videobericht op Facebook vertelt Marcel Boekhoorn dat hij eigenaar van zowel Hema als Ouwehands Dierenpark is en dat zij daar kansen in zagen. Bezoekers kunnen straks kijken naar de dieren onder het genot van Hema-rookworsten en tompoezen.

Zijn er nog meer (diervriendelijke) 1 april grappen uitgehaald met dieren in Nederland. Laat het ons weten op redactie@dierenarts.nl