Advertentie
  • Diederik Visser
  • Persvoorlichter
  • 23 april 2018 - 14:04

Hondenziekte (CDV) uitbraak bij wilde vossen in België

Bij meerdere vossen en een wasbeer in de regio Luik is de besmettelijke hondenziekte (CDV –canine distemper virus) vastgesteld. Jaarlijks test en onderzoekt de veterinaire faculteit Luik tussen de 30 en 50 vossen. De faculteit test deze dieren routinematig op CDV.

Afwijking gevonden

Tot 2014 werden al deze post-mortem onderzoeken negatief getest op CDV. De dieren hadden de ziekte dus niet. Bij de laatste testen, november 2017 tot maart 2018, zijn echter ook veel positief-uitslagen. Tien van dertien voor sectie aangeboden vossen hadden passende neuropathologische afwijkingen in de hersenen en dus een positieve uitslag voor de ziekte CDV.

Deze nieuwe uitbraak duidt sterk op een nieuwe opflakkering van CDV in een verder naïeve populatie, dat wil zeggen dat vossen en wasberen nog geen natuurlijke weerstand hebben opgebouwd tegen deze ziekte. Op dit moment zijn er nog geen signalen dat de ziekte zich uitbreid richting Nederland. De faculteit in Luik verwacht dan ook meer besmette dieren de komende tijd. Eigenaren van honden die in die regio komen of vakantie vieren in de Ardennen zijn aangeraden om de honden te vaccineren en/of daarvan een goede vaccinatiestatus bij te houden.