Advertentie

Hoeveel (huis)dieren zijn er in Nederland?

Dierenartsen zijn betrokken bij de zorg voor ongeveer 18,2 miljoen grotere veedieren (varkens, koeien, schapen en geiten en paarden). Ongeveer 107 miljoen pluimveedieren (kippen, kalkoenen, eenden) en ongeveer 340 duizend konijnen en 900 duizend pelsdieren. Dat zeggen de statistieken van het CBS  (juni 2018).

Gezelschapsdierenartsen kun je benaderen voor de zorg voor bij elkaar 35 miljoen huisdieren. Er zijn ongeveer 2, 6 miljoen katten, 1,5 miljoen honden en 4 miljoen vogels in onze huiskamers te vinden. In onze aquaria zwemmen ongeveer 9 miljoen vissen, net zoveel als in onze vijvers. Er vliegen 5 miljoen gehouden duiven rond en er lopen 1,5 miljoen kippen en eenden in onze tuinen. In iets kleinere behuizingen kan men in de Nederlandse huizen een half miljoen knaagdieren (muizen, hamsters, ratten etc ) en 700 duizend terrariumdieren (slangen, spinnen, hagedissen) aantreffen.

In de Europese Unie zijn in totaal 140,8 miljoen honden en katten te vinden (74,4 miljoen katten en 66,4 miljoen honden). Dat bericht de Europese federatie van diervoederbedrijven.