Advertentie

Hoe zorg je goed voor je kat in de winter

Als je kat graag buiten komt, zal hij/zij dat ook in de winter graag doen. Nu kun jij bij lage temperaturen nog een winterjas en handschoenen aandoen als dat nodig is. Maar hoe bescherm je nu je kat tegen de gevaren van de winter?

Kat onder de motorkap

Katten zoeken graag in de winter een warme plek om te schuilen. Het komt dan ook nogal eens voor dat een kat onder een motorkap kruipt. Als dit niet wordt opgemerkt, zijn de gevolgen soms dramatisch voor de kat en zijn/haar eigenaar. Tik daarom voor de zekerheid, voordat je gaat rijden, even op de motorkap van je auto. Zo heeft de kat de kans om vlug de schuilplaats te verlaten.

IJs en pekel

Een kat die tijdens vorstperioden ook op paden en wegen loopt waar gestrooid is, kan geïrriteerde voetzooltjes krijgen. De pekel kan aan de voetzooltjes blijven kleven en samenklonteren met ijs. Controleer daarom de pootjes van je kat als deze weer thuiskomt. Je kunt de pootjes wassen, maar dat zal niet elke kat waarderen. Tip: maak een handdoek nat met handwarm water en veeg daarmee de voetzooltjes schoon.

Weer naar binnen

Als je kat via een kattenluik naar buiten kan, zorg er dan voor dat je regelmatig controleert of het luikje wel open gaat naar binnen én buiten. Als de kat niet terug naar binnen kan, zal hij/zij een warm schuilplekje elders zoeken, zoals een garage of schuur van buren. Zo zou je kat zomaar ongezien opgesloten kunnen raken.

Eten en drinken

Sommige katten zijn gewend om buiten te drinken (en soms ook eten). Met kouder weer is dit ten zeerste af te raden. De kans is groot dat het drinken en/of voer bevriest en de kat er niet meer van wil of kan eten. De kat gaat dan zoeken naar een andere bron, met het risico op het drinken van verontreinigd water (als dit nog niet bevroren is). Zorg daarom altijd voor voldoende water voor je kat binnenshuis.

 

Lees ook:

Wat is de beste voeding voor mijn kat?

Vuurwerktips voor huisdieren