Advertentie
  • Redactie
  • 8 februari 2019 - 11:44

Hoe gevaarlijk is (strooi)zout voor je hond of kat?

Zoals met veel onderwerpen wordt in diverse media ook het gevaar van (strooi)zout van veel kanten belicht. En die berichtgeving kan best wel eens uiteenlopen. Wat is in dit geval het juiste bericht, hoe gevaarlijk is (strooi)zout nou eigenlijk?

Fabel of feit

Aan wie kun je dat beter vragen dan aan een deskundige, zoals in dit geval aan Joris Robben, hoofd van de Intensieve Zorgafdeling van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht. Het nieuwsplatform Nu.nl ging op onderzoek naar de waarheid over hoeveel gram (strooi)zout nu echt dodelijk is voor een hond of kat en interviewde Joris Robben.
In het interview maakt Robben helder dat vanaf 1,9 gram zout per kilogram lichaamsgewicht honden vergiftigingsverschijnselen kunnen vertonen. Vanaf 3,7 gram zout per kilogram lichaamsgewicht kan het dodelijk zijn. De kans dat je huisdier in zulke hoeveelheden zout binnenkrijgt door het eten/likken van strooizout is niet groot, want zo zegt Robbeb: “Puur zout is ook voor een hond niet plezierig om te eten.”. Maar als dat wel gebeurd kun je het beste snel advies en hulp inwinnen bij een deskundige, je dierenarts.

De echte risico’s van zout voor je hond of kat

Naast het ophelderen van de onduidelijkheid over hoeveel grammen zout al of niet vergiftiging kan opleveren of dodelijk kan zijn voor je huisdier, maakt Robben het ook inzichtelijk wat zout nou eigenlijk doet met lichaamscellen. Er zijn wel degelijk gezondheidsrisico’s voor je hond of kat, zoals irritaties aan de poten, braken, uitdroging en alle gevolgen die deze weer met zich meebrengen. Hoe je als huisdiereigenaar met dit soort risico’s om kunt gaan lees je ook in het artikel.

 

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.