Advertentie
  • Redactie
  • 22 maart 2019 - 13:27

Het behoud van zeldzame (Nederlandse) huisdierrassen

Zeldzame dieren kennen we in Nederland ook. Misschien heb je wel eens een paar gezien, bijvoorbeeld de Lakenvelder koe of het Bentheimer varken. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) heeft een lijst samengesteld van al deze zeldzame dieren, variërend van konijn tot en met paard en wil deze rassen voor uitsterven behoeden.

Overheidssteun

De SZH heeft de minister van Landbouw gevraagd om het instant houden van deze zeldzame dierenrassen te steunen met geld en regelgeving. De reden daarvoor is niet alleen om nog lang te kunnen genieten van deze mooie Nederland dierrassen. Het kweken en bewaren van deze oude rassen helpt de biodiversiteit in stand te houden, waardoor de natuur in balans wordt gehouden.

Biodiversiteit

“Bio” betekent leven en “diversiteit” betekent afwisseling, verscheidenheid. Voor de balans in de natuur is het belangrijk dat we niet alleen maar reigers, maar ook koolmeesjes hebben, niet alleen maar zand en gras, maar ook heide. Als de natuur bestaat uit verschillende soorten, blijft het beter in evenwicht. Dankzij de nieuwe regelgeving van het ministerie van Landbouw en de financiële steun kunnen we nog steed genieten van bijzondere en oude dierenrassen zoals bijvoorbeeld de Lakenvelder (koe), Bentheimer (varken), het Markiesje (hond), de Sallander (konijn), de Voorburgse schildkropper (duif) en nog veel meer andere dieren.