GD waarschuwt: Let op het giftige Jacobskruiskruid in ruwvoer

Er is een verhoogd risico op Jakobskruiskruid in weilanden en daarmee ook in ruwvoer. Door de droogte ontstaan er namelijk kale plekken in de grasvelden. Planten en kruiden die goed tegen hitte en droogte kunnen zoals Jakobskruiskruid krijgen hierdoor de ruimte om daar te groeien. Dit ook voor paarden giftige onkruid zal op het weiland niet snel gegeten worden vanwege de bittere smaak, maar eenmaal gemaaid en verwerkt in ruwvoer kan deze wel gegeten worden. Vergiftiging kan de dood tot gevolg hebben.

Leverschade

De giftige stof in Jacobskruiskruid breekt levercellen af. Het maakt daarbij niet uit of het paard steeds kleine beetjes binnen krijgt of in één keer een heleboel. Elke keer worden er levercellen afgebroken, tot de lever zo beschadigd is dat het paard er zichtbaar ziek van wordt of zelfs sterft.

Paarden met een vergiftiging hebben een verminderde eetlust, zijn sloom, vermageren, hebben zenuwverschijnselen en drachtige merries kunnen het veulen verliezen. Uiteindelijk sterven veel van de vergiftigde paarden.

Opletten!

Koop je ruwvoer, of haal je het zelf van het land? Let er dan goed op dat er geen Jacobskruiskruid in zit!