Advertentie
  • Tjerk Bosje
  • Specialist interne geneeskunde
  • 16 maart 2017 - 17:05

Een onverwachte afsluiting van een lange dag

Aan het eind van een lange dag hard werken, worden we gebeld door een dierenarts. Of wij endoscopisch -met een inwendig kijkonderzoek – een fopspeen uit een maag kunnen halen? Meneer de eigenaar heeft zijn vinger in de keel van de hond gestoken, zonder succes, en de dierenarts heeft de hond chemisch laten braken, maar de fopspeen zit nog steeds in de maag. De dierenarts en eigenaar zijn, niet onterecht, bang dat de fopspeen kan vastlopen in de darmen.

Kwispelend onder narcose

Het blijkt te gaan om een super lieve American Staffordshire Terrier. Ze heeft haar even leuke zus meegenomen. Kwispelend gaat ze onder narcose. Al snel verschijnt op het televisiescherm een lichtblauwe fopspeen omringt door etensresten en gras. De fopspeen is helaas zo groot, dat hij alleen overdwars de slokdarm kan passeren. Met alle tangen die we kunnen gebruiken, krijgen we dat niet voor elkaar.

Gevonden fopspeen

Na vele mislukte pogingen lukt het uiteindelijk om een draadje aan de foppen te maken, en het ding uit de maag te halen. We hebben niet hoeven opereren, en de slokdarm is niet beschadigd. De fopspeen is echter flink gehavend. Als ik grap dat de speen te kapot is om weer aan zijn kinderen terug te geven, geeft meneer aan dat hij geen kinderen heeft.

De vermoeidheid en overwinningsroes slaan om in een hilarisch een-tweetje van mijn collega en mij, waarbij we meneer in een luier en fopspeen door het huis laten lopen. Meneer bloost ervan, lacht gelukkig wel mee, maar geeft daarna aan dat de hond de speen buiten had gevonden.

Let op!

Dus mensen, let op als uw kind een fopspeen verliest. Voor u het weet, wordt uw buurman beschuldigd van kinky verkleedpartijtjes.