• Diana van Houten
  • Dierenarts
  • 12 oktober 2023 - 10:43

Zijn eikels giftig voor honden?

De herfst is het seizoen waarin er van alles uit de bomen valt. In de Verenigde Staten spreken ze, als ze het hebben over dit seizoen, niet voor niks over ‘fall’. Bladeren, maar ook verschillende soorten noten, zoals kastanjes, beukennootjes en natuurlijk eikels vallen van de bomen en zijn in deze tijd volop op de grond te vinden. Niks bijzonders, zou je denken. Maar niet alles wat in de herfst uit onze bomen valt, is helemaal zonder gevaar voor onze huisdieren. Eikels bijvoorbeeld, kunnen problemen veroorzaken voor de dieren die ze opeten. Ook je hond kan erg ziek worden na het eten van deze typische herfstproducten. Dus zijn eikels giftig voor honden? Jazeker!

Symptomen

Eikels bevatten een hoog gehalte aan looizuur (tannine) wat giftig is voor honden. Je hond kan na het eten hiervan niet alleen behoorlijk ziek worden, maar er zelfs ook aan overlijden. De giftige stof kan schade aan de bloedvaten, de darmen en de nieren van je hond veroorzaken.

De eerste symptomen van zo’n eikelvergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid en braken vaak gevolgd door diarree. Je hond kan in eerste instantie rusteloos zijn, maar later zie je vaak dat sloomheid op de voorgrond komt te staan. Deze symptomen kunnen al kort na het opeten van de eikels optreden.

Behandeling

Als je hond een eikelvergiftiging heeft opgelopen, zal hij of zij behandeld moeten worden. Soms zal de dierenarts je hond laten braken om achtergebleven eikels uit de maag te verwijderen. Daarnaast zullen de maagdarmproblemen moeten worden aangepakt. Bloedonderzoek kan nodig zijn om vast te stellen of de nierfunctie nog voldoende is. Is dit niet het geval dan zal het dier een infuus krijgen en opgenomen moeten worden in de dierenkliniek. In ernstige gevallen kunnen de nieren zodanig zijn aangetast dat zij niet meer werken en kan het dier dood gaan. Dus heb je gezien dat je hond één of meerdere eikels heeft gegeten of vertoont hij eerder genoemde symptomen na een lekkere (bos)wandeling? Neem dan altijd direct contact op met je dierenarts!

Onrijpe en oude eikels

Onrijpe, groene eikels en groen blad van de eikenboom bevatten overigens het meeste looizuur en zijn daarmee het giftigst voor je hond. In oudere, bruinere, noten en blad zit minder looizuur, maar deze kunnen nog steeds problemen geven, vooral als er veel van wordt opgenomen. Naast het veroorzaken van een vergiftiging kunnen opgegeten eikels echter nog meer schade aanrichten. Zo kan deze noot ook vastlopen in de darmen van je hond met een ernstige verstopping als gevolg. Niet zelden kan deze alleen met een operatie worden verholpen, als je er tenminste op tijd bij bent. Daarnaast kunnen de scherpe punt en randen van de eikel verwondingen opleveren in de maag en darmen.

Giftig voor verschillende dieren

Overigens zijn eikels niet alleen giftig voor honden, ook landbouwhuisdieren als runderen, paarden, schapen en geiten kunnen er (goed) ziek van worden. Deze dieren eten vaker dan honden, ook het blad van de bomen en kunnen daar ook ziek van worden. Andere dieren, zoals (wilde) zwijnen en eekhoorns kunnen wel eikels eten, zonder daar ziek van te worden. Waarschijnlijk heeft hun aparte stofwisseling hier iets mee te maken. Het feit dat zij eerst de noten ontdoen van hun buitenkant, kan ook een reden zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat in de schil van een eikel het meeste looizuur zit.

Dus heb je gezien dat je hond of ander dier één of meerdere eikels heeft gegeten of vertoont hij eerder genoemde symptomen? Neem dan altijd direct contact op met je dierenarts!