Advertentie

Echte specialisten?

Wie niet de opleiding Diergeneeskunde heeft gevolgd, mag zich geen dierenarts noemen. Erkende specialisten volgen ook een traject voor zij zichzelf specialist mogen noemen. Toch zijn er een heleboel mensen die zich voordoen als specialist op een bepaald vlak, terwijl ze dat helemaal niet zijn.  Stephan Wensing, advocaat en gespecialiseerd in hippische kwesties, schreef op de website van De Hoefslag onderstaande blog:

AANGEBODEN: Bokvoetspecialist. Komt aan huis!

Sinds kort bied ik mijzelf aan als bokvoetspecialist. Ik bekijk de hoeven en geef dan mijn professioneel oordeel aan de klant. Zo zijn er grote bokhoeven en ook minder grote. Ik ben ook zadelspecialist. Ik adviseer de klant altijd om op een zwart paard een zwart zadel te leggen. Dat is namelijk mooier.

Verder presenteer ik mij als beenbeschermerspecialist. Er is zoveel keuze en het is voor de klant dan ook moeilijk te bepalen welke type beenbescherming het beste gebruikt kan worden. Bij dressuurpaarden adviseer ik altijd om helemaal niets om de benen te doen. Scheelt veel tijd en bespaart in de kosten. Voor springpaarden is het wel handig om de benen te beschermen tegen de hindernissen. Zelf vind ik bruine beenbeschermers bij schimmels niet zo mooi.

Mooie sjabrakken

Ook ben ik al geruime tijd werkzaam als sjabrak deskundige. Mijn klanten hechten zeer veel waarde aan mijn deskundige adviezen. Ik ben zelf een voorstander van mooie sjabrakken. Die goedkope dingen ontsieren en doen afbreuk aan onze mooie edele dieren. Gelukkig heb je tegenwoordig echt exclusieve sjabrakken met gouden randen en zo’n mooi oplopend kussentje aan de voorkant.

Paardenmentalist

Ik vergeet bijna te melden dat ik ook paardenmentalist ben. Als ik een paard zie dan kan ik voorspellen wat er in het paard omgaat. Ik vond het beroep van paardenfluisteraar al zo afgezaagd dat ik mij in paardenmentalisme ben gaan verdiepen. Ik merk dat ik ook echt in een behoefte voorzie. Het is voor de eigenaar echt handig om te weten wat er in de geest van het paard omgaat. En in mijn sessies verander ik dan ook onhebbelijk gedrag en dat heeft weer invloed op de sportprestaties.

Paardenyoga

In mijn vak als harnachement adviseur raad ik de mensen altijd aan om alleen vet te gebruiken wat geschikt is voor leder tenzij het harnachement niet van leder is gemaakt. Belangrijk is dat ik mij ook heb gespecialiseerd in paardenyoga. Het is voor een paard in extreme mate belangrijk dat hij zijn innerlijke rust kan vinden. Ik heb een aantal technieken bedacht die in de praktijk erg goed uitpakken. Ik denk dan ook dat paardenyoga zomaar een hype kan worden.

Concurrentie

Helaas heb ik wel veel concurrenten. Zo zijn er al gebitverzorgers en bit fitters, paardenmasseurs en therapeuten en osteopaten. En dan misschien wel de belangrijkste: fokkers, trainers en instructeurs.

Ik verbaas mij over het feit dat een ieder zonder enige kennis, ervaring of opleiding zich zo makkelijk in de paardensector een titel kan aanmeten. Je leest een boek, kijkt even op wikipedia, flanst een ‘lekker’ verhaal in elkaar en je kunt de markt op.

Waarschuwing

Ik spreek hier toch wel enige zorg uit. Een paard is in onze maatschappij zo enorm kwetsbaar en wij moeten er voor waken dat het slachtoffer wordt van onkunde. Het wegvallen van Deurne is echt een gemis. Daar werd nog opgeleid. Een oplossing heb ik niet. Iedereen mag zonder kennis een paard kopen en zelf rijden, de buurman les geven, een slecht passend zadel opleggen, met een stang rijden, hulpteugels gebruiken, doorrijden op een kreupel paard, een verkoudheid missen en zo meer. Ik kan dan ook alleen maar pleiten voor certificering van alle denkbare paardenberoepen (behalve de paardenfotograaf), meer sociale controle en bij verkoop van een paard aan onwetenden een overdosis aan waarschuwingen.