Advertentie
  • Redactie
  • 15 november 2018 - 11:06

Dieren in de Eerste Wereldoorlog

Het is deze week honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog is geëindigd. Een vreselijke loopgravenoorlog die op de slagvelden van Europa, op zee en in Afrika miljoenen gesneuvelde soldaten en burgerdoden heeft gekost. Dit weekeinde is dat op vele plaatsen in de wereld herdacht. Wat minder in het oog springt is en bekend is dat aan die oorlog ook miljoenen dieren hebben meegedaan en meegeleden. Enkele jaren geleden werd bijvoorbeeld met de film Warhorse (2011) de rol van het cavaleriepaard Joey verfilmd. Dat paard heeft de verschrikkingen van die oorlog uiteindelijk zelfs overleefd. Dat gold niet voor veel van zijn soortgenoten. Naar schatting acht miljoen paarden en ezels lieten het leven toen zij kanonnen trokken, voorraden vervoerden, cavaleriecharges uitvoerden of simpelweg door uitputting of bombardementen omkwamen.

Verschillende oorlogstaken

Niet alleen paarden ook honden, als koerier, waakhond, gezelschapshond of voor gewondenverzorging of mascotte deden massaal mee aan de oorlog, net zoals duiven (berichten overbrengen) ratten (opsporen mijnen) en katten (vangen van muizen en ander ongedierte in de loopgraven) hebben hun tol betaald in de waanzin van de oorlog.

Dogtag

De oorlogstaak van de hond heeft ook nog de Engelse taal ‘verrijkt’ met het woord ‘dogtag’, het metalen naamplaatje dat militairen om hun hals dragen. De honden waren er op getraind deze plaatjes van gesneuvelden af te trekken en terug te brengen naar de eigen loopgraven.