Advertentie

Blaffende honden

“Blaffende honden bijten niet,” aldus het gezegde. Maar blaffen kan alsnog vervelend zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je buren of mensen die op bezoek komen. En niet minder belangrijk, de hond heeft emoties en probeert iets duidelijk te maken. Hoe kun je een hond meer gewenst gedrag aanleren zoals rustig en aandachtig zitten en naar je kijken in plaats van blaffen? In dit artikel geven we je een paar praktische tips.

Do’s bij blaffen afleren:

Blijf kalm

Laat je hond zien dat jij de situatie onder controle hebt en dat er geen reden is om te blaffen. Laat de hond weten dat je de reden voor alarm hebt gezien, door hem op een zachte, kalme toon te bedanken voor het waarschuwen. Hoe onrustiger jij reageert op de situatie, hoe meer je hond gestimuleerd wordt om te reageren (=blaffen).

Beloon stil zijn

Een positieve aanpak is altijd beter dan een negatieve aanpak. Dus in plaats van het bestraffen van het blaffen, kun je het “stil zijn” belonen. Op die manier leert je hond dat hij er meer baat bij heeft stil te zijn, dan te blaffen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het commando “stil” aan te leren en je hond direct te belonen als hij stopt met blaffen na dit commando. Dan moet je wel duidelijk maken hoe je dit doen anders hebben ze hier niets aan.

Zorg voor afleiding

Een goede manier om ervoor te zorgen dat je hond stopt met blaffen, is het zorgen voor afleiding. Bijvoorbeeld door je hond een andere opdracht te geven op het moment dat je ziet dat hij wil gaan blaffen. Ook als de hond al aan het blaffen is, is het belangrijk dit te onderbreken op een rustige (neutrale) manier. Als de hond blaft, probeer hem dan af te leiden en gewenst gedrag van de hond te vragen. Bijvoorbeeld om te zitten. Beloon de hond direct als hij het gewenste gedrag vertoont.

Heb geduld

Het afleren van blaffen bij honden is niet mogelijk. Het is veel beter om de emoties van de hond te leren herkennen en om de hond te leren omgaan met zijn emoties. Verwacht niet dat je dit in een dag of paar dagen opgelost hebt. Dit neemt tijd in beslag. Heb dus geduld en geef niet op!

Don’ts bij blaffen afleren:

Een blafband

Dit is een absolute no-go, net zoals andere middelen die pijn veroorzaken bij je hond. Blaffen is een natuurlijk gedrag van honden en vaak een uiting van een emotie bij de hond. Dit kan bijvoorbeeld opwinding of angst zijn. Het gebruik van (fysieke) straf zou angst en ongemak kunnen veroorzaken en zal de emotionele toestand van de hond dus niet ten goede komen.

Schreeuwen

Veel mensen hebben de neiging om tegen hun hond te gaan schreeuwen als hij/zij blaft. Net als het gebruik van fysieke straf, zorgt schreeuwen er vaak voor dat de hond juist angstiger of meer opgewonden kan raken.

Neem contact op met je dierenarts

Het kan natuurlijk zo zijn dat je het blaffen, ondanks al de moeite die je doet, niet zelf veranderd krijgt. Het is verstandig om dan contact op te nemen met je dierenarts voor advies. Wacht hier niet te lang mee. Hoe langer het ongewenste gedrag aanhoudt, hoe meer dit een gewoonte wordt. Gedrag dat al langer bestaat is moeilijker om te buigen, dan gedrag dat pas kort aanwezig is.

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.