Advertentie
  • Tjerk Bosje
  • Specialist interne geneeskunde gezelschapsdieren
  • 29 maart 2019 - 11:24

Bijtende honden blaffen niet

Ik heb mijn jeugd doorgebracht met een Boxer. Het was een geweldige hond, voor mij en bijna alle andere mensen en dieren. Ik vertelde hem al mijn geheimen. Toen de cavia verdween in het kreupelhout achter onze tuin, vond hij haar terug en legde hij zijn poot op haar rug tot ik haar kon pakken. Hij beschermde onze kittens en kippen tegen indringers.

Daarnaast was mijn hond soms een klootzak. Als de Duitse herder van de overburen langsliep, was hij niet te houden. De overbuurhond was ooit begonnen en die was tegen geen enkele hond lief. Maar toch. Mijn hond was soms degene die het gevecht begon. Ook als we de Airedaleterriƫr in het park tegenkwamen, moest ik hem vasthouden. En als hij de kans kreeg, ging hij wel eens achter een fietser aan. Hij heeft nooit een mens gebeten, maar dat wisten die fietsers niet.

"Regelmatig worden kleine honden doodgebeten en geschud door een groter exemplaar."

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 150.000 mensen gebeten door een hond. Ongeveer 30.000 mensen lopen door een hondenbeet een verwonding op die medische behandeling behoeft, ongeveer 230 mensen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Gemiddeld overlijdt jaarlijks 1 persoon door een hondenbeet. Hoeveel dieren er worden gebeten in Nederland weten we niet. Dierenartsen krijgen echter regelmatig ernstig verwonde dieren aangeboden. Regelmatig worden kleine honden doodgebeten en geschud door een groter exemplaar. Het overgrote deel van de hondenbeten is medisch gezien tamelijk onschuldig. Maar ook deze beten kunnen (psychische) schade geven.

Jouw burgermeester kan nu al maatregelen nemen als jouw hond zich misdraagt. De minister van Justitie en Veiligheid is bezig met nieuwe wetgeving die de samenleving moet beschermen tegen honden (en hun baasjes) die een gevaar vormen voor de samenleving. Dit beleid is gericht tegen de grootste klootzakken, maar kan ook gebruikt worden tegen schatjes die zich soms misdragen. Gaat jouw hond soms achter een trimmer of fietser aan, neem je maatregelen. Zij weten niet dat jouw hond niet bijt.