Bewust fokken met ongelukjes van de natuur is niet hip maar ongezond

Katten met extreme kenmerken moeten we niet willen fokken. De erfelijke gebreken die kenmerkend zijn voor ‘designer breeds’ zoals de Bambino Sphynx en de Napoleon Fold, gaan namelijk ten koste van diergezondheid en dierenwelzijn! Bewust fokken met ongelukjes van de natuur zou geen hippe trend mogen zijn. Je leest er meer over in het standpunt van de beroepsorganisatie van dierenartsen, de KNMvD.

Kijk eens naar dit filmpje over Cleo, een Bambino Sphinx. Dan snap je waarom zij niet goed kan spelen, springen, klimmen en communiceren. En waarom de verzorging van haar huid zo’n kwelling is. Door afwijkend kraakbeen, veel te korte poten en het ontbreken van vacht gaat een kat als Cleo levenslang gebukt onder beperkingen, pijn en medische zorg.

De keuze voor een huisdier moet gericht zijn op diergezondheid en dierenwelzijn, níet op modegrillen of erfelijke gebreken. Wat kies jij voor je kat: een fluwelen kussentje of een ziekbed? Denk na over wat je in huis haalt en vraag je dierenarts hierbij om advies. Heb je al een designer raskat? Overleg dan met je dierenarts welke zorg nodig is om de gezondheid van je kat te versterken.

Het standpunt van de KNMvD over erfelijke gebreken bij gezelschapsdieren vind je hier.

Meer tips en informatie over de aanschaf van een huisdier vind je op de site van RVO

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.