Beroepsorganisatie voor dierenartsen pleit voor verplicht chippen van katten
Het verplicht chippen van katten. Hiervoor pleit de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) in een nieuw gepubliceerd standpunt.
In Vlaanderen geldt een chip- en castratieplicht voor katten. Ook Spanje en Portugal hebben (vanaf 2021) een chipplicht voor katten. Deze maatregelen zijn ingevoerd om het aantal zwerfkatten te laten afnemen. In Nederland geldt een chipplicht niet voor katten.
Voordelen van chippen
Van gechipte en geregistreerde katten is het makkelijker om de eigenaar op te sporen. Hierdoor kunnen vermiste en gevonden katten snel bij de eigenaar terugkeren. Dit geldt ook voor zieke en gewonde katten, waardoor een betere diergeneeskundige zorg kan worden gegeven.
Zwerfkatten
Het aantal zwerfkatten in Nederland wordt geschat op 136.000 tot 1,2 miljoen dieren. Zwerfkatten zijn verwilderde huiskatten of in het wild geboren katten. Verantwoord huisdierenbezit, inclusief chippen en castreren, wordt algemeen gezien als een duurzame oplossing van het zwerfkattenprobleem. Door het chippen en registreren van een kat, kan de rechtmatige eigenaar altijd teruggevonden worden.
Dierenwelzijn en diergezondheid van de zwerfkat
Ziekten, voedselgebrek, overbevolking en jacht tasten het welzijn van zwerfkatten aan. Zwerfkatten krijgen geen verzorging bij ziekte of verwonding, tenzij ze worden gevangen en naar een dierenarts worden gebracht.
Zwerfkatten kunnen een bron vormen voor besmettelijke ziekten. Huiskatten kunnen zich via zwerfkatten besmetten. Gevreesd zijn ziekten als kattenaids (FIV), kattenleukemie (FeLV) en longworm. Parasieten als Toxoplasma en spoelwormen kunnen ook een gevaar vormen voor de mens. Besmetting van de mens gebeurt via de omgeving (werken in de tuin) en via onvoldoende verhit voedsel.
Zwerfkatten zijn een belangrijk reservoir voor deze ziekteverwekkers. Hoe groter het aantal zwerfkatten, hoe groter het potentiële gevaar wordt.