Advertentie

3 redenen waarom je kat zich (graag) verstopt

Katteneigenaren kennen het gedrag, een kat die zich verstopt. Maar waarom willen katten soms even uit het zicht verdwijnen? In dit artikel lichten we de verschillende redenen toe.

Je realiseert je ineens dat je de kat al even niet gezien of gehoord hebt. Tijdens een zoektocht door het huis is er geen spoor van je kat te bekennen. Waar zou die kat nou zijn? En dan blijkt het dier zich te hebben verstopt op een soms onmogelijke plek.

Signaal van stress

Soms verstoppen katten zich als gevolg van stress. Vaak zijn dan meer veranderingen in het gedrag van je huisdier zichtbaar. Dus observeer je kat goed, want van chronische stress kunnen katten ziek worden. De oorzaken van stress voor een kat zijn heel uiteenlopend, maar hebben veel te maken met veranderingen, zoals:

 • Multi-kat huishouden; dit geeft stress wanneer bijvoorbeeld een kat regelmatig achter een andere kat aangaat
 • Verlatings- of vuurwerkangst
 • Verhuizing
 • Harde geluiden
 • Ziekte
 • Verveling
 • Onregelmatig schoonmaken van de kattenbak
 • Veranderingen in de eigen leefomgeving zoals:
  Fysieke veranderingen: bijvoorbeeld een verbouwing in huis, waarbij de kat niet naar buiten kan (vluchten) via een kattenluik. Met een verbouwing is er meestal ook herrie, waar de kat bang of angstig van kan worden.
  Sociale veranderingen:  Bijvoorbeeld scheiding of overlijden van een van de eigenaren of toename of afname van andere dieren in huis kunnen je kat stress geven.

Een ongestoorde plek

Een kat heeft behoefte aan ontspanning. Als je kat echt tot rust wil komen, zoekt het een plek waar hij/zij in alle rust even kan slapen. Op een veilige verstopplek hoeft hij/zij zich niet druk te maken over een teveel aan prikkels. Zijn er geen of weinig verstopplekjes te vinden voor je kat, maak dan zelf eenvoudig een kattenhuisje van karton.

Koning in eigen territorium

Katten houden graag hun domein in de gaten. En waar beter om dat te doen, dan op een plek op grote hoogte. Dat je kat voor jou niet in het zicht is, zou zomaar de bedoeling kunnen zijn. Zo kan het jou en de omgeving ongestoord bespieden. Maak dus gebruik van de verticale ruimte. Je kat zal blij zijn met een plekje op de boekenkast.

Belangrijke tips

Haal een kat niet uit zijn verstopplek. Dit kan namelijk tot frustratie, angst of agressie leiden. Een kat die bang of angstig is, maar zich wel kan verstoppen, heeft een lagere hoeveelheid stresshormonen dan een angstige of bange kat kat die zich niet kan verstoppen.
Een kat die je mee wilt nemen naar de dierenarts, wil vaak ook wegkruipen. De NWK  heeft voor leden een aantal handige brochures over dit onderwerp beschikbaar. Of bekijk de handige tips in deze in het Nederlands vertaalde folder.

Twijfel je of je kat last heeft van stress en zich daarom verstopt, neem dan contact op met je dierenarts.

<Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Nederlandse Werkgroep Veterinaire Geneeskunde en Nederlandse Werkgroep Kattengeneeskunde.>