Advertentie

Help, mijn huisdier is vermist!

Veel honden en katten komen meestal na een paar uurtjes weer veilig thuis, maar soms ook niet. Wat moet je doen als je huisdier is vermist? Welke instanties kun je raadplegen? 

Bij de Dierenbescherming kun je je vermiste huisdier registreren. Het formulier moet je zo volledig mogelijk invullen inclusief foto’s van je vermiste hond of kat. Je huisdier wordt vervolgens opgenomen in het overzicht met vermiste dieren.

Tips bij vermiste hond of kat

Als je hond of kat vermist is, dan wil je er natuurlijk alles aan doen om je huisdier zo snel mogelijk te vinden. De Dierenbescherming geeft een aantal tips. Als je dier weer terecht is, vergeet dit dan niet te melden bij alle instanties waar je de vermissing hebt opgegeven.

  • 1. Bel je dierenarts
    Neem contact op met je dierenarts en eventueel andere dierenartsenpraktijken in de buurt. Stuur naar de praktijk een omschrijving inclusief foto’s door. Mocht iemand met een gevonden ‘zwerfkat’ naar de dierenarts gaan dan is de praktijk op de hoogte.
  • 2. Verspreid een poster
    Verspreid posters met een omschrijving en foto’s van je huisdier, plaats en datum van vermissing en je contactgegevens. Hang de posters op plekken waar veel mensen komen, zoals een bushalte, de supermarkt, een brievenbus etc. Let op: in sommige gemeenten en natuurgebieden is het verboden om posters op te hangen.
  • 3. Zet social media in
    De inzet van social media kan je ook helpen bij de zoektocht naar je huisdier. Verspreid de poster ook online op bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Instagram. Vergeet in het bericht niet om te vragen of iedereen de poster wilt delen voor zo veel mogelijk bereik.
  • 4. Doorzoek plekken
    Doorzoek persoonlijk gebouwen, garages, bergingen, tuinen etc. in jouw directe omgeving. Zoek bij verbouwingen en kluswerk goed onder vloeren en pas geplaatste dingen zoals keukenblokken en wanden. Let ook op gaten onder panden en op raampjes van kelderboxen. Bel aan bij buurtgenoten en vraag of je even mag kijken in hun berging, schuur, garage. Vergeet niet om een zaklamp mee te nemen.
  • 5. Bel het asiel en de dierenambulance
    Bezoek het asiel in jouw buurt. Neem foto’s of de poster van je vermiste huisdier mee, zodat ze die daar op kunnen hangen. Bel de lokale dierenambulance en informeer of je een poster kan afgeven of opsturen.
  • 6.  Informeer bij je oude adres
    Als je net verhuisd bent dan kun je contact opnemen met de nieuwe bewoners op jouw oude adres. Katten lopen namelijk vaak terug naar hun oude huis.
  • 7. Roep je kat
    Roep je kat als het buiten stil en rustig is. Je kat zal dan minder bang zijn en sneller reageren. Maak geluiden waar je kat normaal gesproken op reageert. Rammel bijvoorbeeld met een pak brokjes. Een kat zal niet altijd meteen reageren, vooral niet wanneer je kat al een tijd van huis is, of gewond of ziek is. Neem hier daarom de tijd voor. Herhaal het roepen en rammelen meerdere keren achter elkaar met de nodige tussenpozen van stiltes, zodat je de kat kunt horen.
  • 8. Laat iets achter
    Honden gaan vaak terug naar de plek waar ze je voor het laatst gezien hebben. Laat daar iets achter dat ze herkennen (zet je auto er bijvoorbeeld neer of laat iets achter met de geur van thuis).
  • 9. Kijk omhoog
    Vergeet niet omhoog in bomen te kijken of jouw kat daar misschien veiligheid zocht. Dit geldt voor bomen in de achtertuin, maar zeker ook voor bomen op straat.
  • 10. Maak een lokplek
    Als de vermissing een kat betreft die nooit buiten is geweest, dan kun je een lokplek maken. Zet op het punt waar hij uit huis verdween drie bakjes: water, eten en vieze plaskorrels (eventueel van medekatten). Zet daarnaast een doosje of krat op zijn kant, zodat de kat bescherming kan zoeken en leg daar een gedragen kledingstuk van jezelf in. Houd dit minimaal een week vol. 

Lees ook: Op vakantie met je hond of kat

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.