Advertentie
  • Diederik Visser
  • Persvoorlichter KNMvD
  • 11 april 2018 - 15:05

Vrijheid Arnhemse goudvissen van korte duur

De jacht op de goudvissen die werden losgelaten in de Arnhemse Sint Jansbeek, werd deze week geopend. Wie een van de vissen kon vangen mocht die houden. Al was de vangst wat mager. Slechts een vis werd gevangen.

Exoten

Je zou het niet zeggen maar de kip hoort hier van origine niet thuis. De tulp ook niet. De kip kwam met de Romeinen mee en de tulp komt in oorsprong uit Turkije. En zo valt er nog wel een lijstje op te noemen. Inmiddels kan niemand zich iets Nederlandsers voorstellen dan deze beide ‘invasieve-exoten’. Soms zijn goed ingeburgerd (en nuttig). Soms zijn ze simpelweg niet meer weg te krijgen. Een voorbeeld daarvan is de Amerikaanse rivierkreeft. Tegenwoordig zelfs prominent ster in een nieuwe Nederlandse (natuur)film “De wilde Stad”.

Goudvissen

Soms moeten we er (van Europa) wel wat aan doen. Soorten bestrijden of tenminste de invloed op de natuur proberen te beperken. Die bestrijding gebeurd nu met enige regelmaat. Dat kan uit veiligheidsoverwegingen zijn: Muskusratten ondergraven bijvoorbeeld onze dijken. Dat kan zijn omdat men wil voorkomen dat soorten zich vermengen. Dat is de reden waarom er in de tweede week van april 2018 gezocht werd naar een aantal goudvissen die uitgezet zijn in de Arnhemse Jansbeek. Men denkt dat reigers het werk al voor een groot deel hebben opgeknapt. Maar er komt nog een laatste poging. Voor de nog te vangen goudvissen geldt een enkele reis ‘natuurlijke habitat’: het aquarium.

  • Bron:
  • AD