• Redactie
  • 17 juli 2018 - 11:21

Uitbraak Newcastle disease: hou je pluimvee in de gaten!

De voor vogels zeer besmettelijke Newcastle Disease (ND) werd in maart van dit jaar bij een aantal locaties in België en één in Nederland aangetroffen. Dit was vooral bij hobbypluimvee. De ziekteverschijnselen kunnen ademhalingsproblemen, stoornissen van het spijsverteringsstelsel, verminderde eetlust, sufheid en een verminderde leg zijn. In het ergste geval kan de besmetting de dood tot gevolg hebben. Denk je dat jouw pluimvee besmet kan zijn, dan moet je dit melden bij het meldpunt van de NVWA (045-5463188).

Besmetting

Het virus kan zowel direct als indirect worden doorgegeven aan vogels. Mensen zijn bijna niet gevoelig voor het virus, maar je kan een ontsteking van het oogslijmvlies door contact met besmette vogels. Dat risico loop je trouwens niet bij het eten van eieren, kippenvlees en kippenproducten.

Bij de boer wordt in Nederland gevaccineerd tegen ND. Dat is wettelijk verplicht. Voor hobbyvogels is de vaccinatie niet verplicht, maar bijvoorbeeld eenden en kippen die meedoen aan tentoonstellingen en duiven die meedoen aan wedvluchten, moeten wel worden gevaccineerd tegen deze ziekte.

Vaccinatie

Omdat in Nederland de dieren op pluimveebedrijven gevaccineerd moeten zijn, is de kans op een uitbraak van ND in Nederland zeer klein. De gevaccineerde vogels worden in Nederland ook getest om te zien of de vaccinatie goed is gegaan. De twee professionele locaties in België die in maart van dit jaar besmet werden waren wel gevaccineerd. Waarom deze bedrijven toch besmet zijn geraakt wordt nu onderzocht. De vogels waren, volgens deskundigen, waarschijnlijk niet goed gevaccineerd. Een andere mogelijkheid is dat het vaccin onvoldoende heeft gewerkt tegen de virusvariant die is uitgebroken.

Verbod op tentoonstellingen

In België is vanwege de uitbraken een verbod op het houden van pluimveetentoonstellingen en op de handel in en het uitwisselen van hobbypluimvee. Hobbypluimvee kan niet daarom ook niet van Nederland naar België of van België naar Nederland worden gebracht.

Alertheid

Gezien het aantal uitbraken in België wordt pluimveehouders gevraagd alert te zijn. Zowel de professionele pluimveehouders als de hobbypluimveehouders wordt gevraagd extra op te letten op ziekteverschijnselen die kunnen wijzen op ND. Zoals ook eerder gezegd, moeten verdenkingen van de ziekte worden gemeld aan het meldpunt van de NVWA (045-5463188).

Pluimvee kan tegen deze ziekte gevaccineerd worden. Hobbyhouders kunnen hun pluimvee door hun dierenarts laten vaccineren. Deze vaccinatie geeft over het algemeen een goede bescherming.

Meer informatie