Advertentie
  • Redactie
  • 14 februari 2019 - 15:49

Sociaal contact is belangrijk voor je paard: ‘deel je wei, iedereen blij’

Sociaal contact is erg belangrijk voor deze paarden. Toch staat een groot aantal paarden in Nederland alleen in de wei of op stal. Om die reden starten de KNHS, FNRS, Dierenbescherming en Dier & Recht op 13 februari 2019 de campagne ‘Deel je wei, iedereen blij’.

In de natuur leven paarden in kuddes, om van elkaar te leren en voor de veiligheid. In een kudde is de kans tenslotte kleiner om door een roofdier gegrepen te worden; ‘safety in numbers’. Ook kunnen paarden in een kudde om en om de wacht houden, zodat de andere paarden uit kunnen rusten. De band die paarden met elkaar hebben verschilt. Sommige paarden tolereren elkaar, terwijl anderen elkaar opzoeken, samen eten en op de schoft krabbelen als teken van vriendschap.

Met deze campagne willen de samenwerkende partijen paardeneigenaren bewust maken van het belang van sociaal contact tussen paarden. De meeste mensen hebben het allerbeste met hun paard voor, maar weten niet dat een paard dat alleen staat eenzaam is, of hoe ze twee paarden veilig aan elkaar koppelen. Op de website www.deeljewei.nl vind je informatie over het belang van sociaal contact tussen paarden en kun je een stappenplan downloaden waarin uitgelegd staat hoe je jouw paard kunt introduceren aan een ander paard of in een groep paarden. Ook vind je hier video’s waarin ervaringsdeskundigen uitleggen hoe zij hun paarden op een veilige manier samen brengen en houden. Op internet zijn allerlei pagina’s en fora te vinden waar je op zoek kunt naar een weidemaatje voor je paard of waar je jouw paard kunt aanbieden als maatje.