Advertentie

Is het opruimen van hondenpoep verplicht?

Iedereen stoort er zich (weleens) aan. Hondenpoep op straat. Is het opruimen van hondenpoep verplicht? In menig gemeente is er via de plaatselijke politieverordening (APV) een opruimverplichting hondenpoep. Soms stelt de gemeente er opruimmateriaal voor beschikbaar. Elke gemeente kan er haar eigen regels voor opstellen.

Opruimverplichting

Dat deze opruimverplichting niet voor alle vormen van dierenuitwerpselen geldt bewijst het proces tegen de gemeente Dordrecht over paardendrollen. De gemeente had daar niets over in hun APV staan en werd dus teruggefloten toen er een boete werd uitgedeeld.

Discussies

Over de sociale wenselijkheid, de volksgezondheidsaspecten en de hygiëne-effecten van (dieren)uitwerpselen in onze straten en stadsparken kunnen uitgebreide discussies gevoerd worden. Het is wel een zaak waar iedere bewoner en diereneigenaar in de eigen gemeente voor of tegen in verweer kan. Heeft uw gemeente een ‘hondenpoepbeleid’. Toch eens goed om daar met de lokale politiek en/samen met je dierenarts over te discussiëren. Het is even volhouden maar, beter goed geregeld dan niet geregeld.