Advertentie

Kleine hondjes liegen over hun lengte

Als je een kleine hond bent, is de kans groot dat je onzeker bent over je lichaamslengte. Nog groter is de kans dat die kleine hond erover liegt tegen andere honden. En niet door extra hard te blaffen…

Wat blijkt. Optillen van hun pootje om ergens tegen aan te plassen is niet alleen een daad van opluchting of om hun territorium af te bakenen. Kleine hondjes gebruiken die gelegenheid ook om een punt te maken tegenover (grotere) andere honden en hoe kleiner de hond is, hoe stoerder hij dat punt wil maken. Dat doet die hond door zijn poot extra hoog op te tillen. Dat ontdekten onderzoekers en beschreven ze in een artikel in het tijdschrift Journal of Zoology.

Door ‘omhoog’ tegen een boom, lantaarnpaal, brievenbus of plantenbak te urineren, simuleren kleine honden lengte. Zo markeren ze tal van objecten. Met zulke geurmarkeringen trachten ze confrontaties met grotere dieren te vermijden. Bovendien willen ze door er letterlijk ‘een plasje over te doen’ de geur van andere honden gewoon aftroeven. En dan moet je voor de goede hoek, natuurlijk je pootje simpelweg wat hoger optillen.

Moeilijker dan het lijkt

Het onderzoek verliep niet helemaal soepel. De onderzoeker bestudeerden 45 verschillende honden twee jaar lang door wandelingen met hen te maken. Ze liepen met opzet langs bomen, brandkranen en andere verleidelijke objecten. Zodra de hond zijn poot optilde, filmde iemand de hond. Vervolgens markeerden ze het punt waar de hond zijn doel had geraakt. Dat ging niet altijd goed. Voor veel honden bleek goed en raak mikken een lastige opgave.