Advertentie

4 oktober: dierendag!

4 oktober is het dierendag. Die dag is in 1930 ontstaan. De dag is de sterfdag van Franciscus van Assisi, patroonheilige van de dieren. Op die dag is er extra aandacht voor het (eigen huis)dier.

Extra aandacht voor je huisdier

Veel eigenaren van dieren gebruiken de dag als een gelegenheid om hun huisdier eens extra te verwennen. In dat opzicht zijn de mogelijkheden legio. Ga eens wandelen met de hond en biedt hem de mogelijkheid om eens lekker te rennen in een bos of op het strand of de hei. Wat te denken van een speeltje, nieuw, verantwoord en toepasselijk. Een variatie op eten, maar kijk wel of het verantwoord is: suiker, chocola, zoetstoffen, kortom eigenlijk al het menseneten is niet echt goed voor je lieve huisdier. Borstel je kat of hond of konijn of paard eens extra. De zomervacht maakt plaats voor de wintervacht en die haren willen ze wel kwijt.  Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek van de Wageningse Universiteit over de factoren die een hondenbaas gelukkig maken.

Activiteiten op Dierendag

Zoek ook eens op internet naar activiteiten in de eigen gemeente allerlei instellingen en verenigingen (zoals buurt-, jongeren- en welzijnscentra, dierenverenigingen en kinderboerderijen) zijn jaarlijks actief betrokken bij Dierendag, vaak met de organisatie van huisdierenkeuringen waaraan ook veel dierenartsen hun medewerking verlenen. Sommige kerken organiseren zegeningen voor de dieren in hun parochie of gemeente.
De Dierenbescherming zelf is met al haar afdelingen en zusterinstellingen (als dierenambulance, dierenasiels, Stichting Lekker Dier enz.) in de week van Dierendag actief. De Dierenbescherming heeft bijvoorbeeld ook een basisschoollespakket over dierenwelzijn dat is voor volgend jaar alvast een leuk idee om in de agenda van de leraar te zetten.

Geen huisdier?

Geen dier in huis. Denk eens aan een donatie voor een goed doel voor dieren. En misschien is 4 oktober een mooie dag om extra na te denken over de aanschaf van een dier, mocht dat het geval zijn. Via de site van de LICG krijg je informatie over kosten, tijd, zorg en aandacht dat een dier nodig heeft.

Een dier heeft aandacht nodig, niet alleen op 4 oktober, maar gedurende het hele jaar. En natuurlijk, als er onverhoopt een reden voor is, staat uw dierenarts klaar om uw dier te helpen. Maar dat doet hij/zij natuurlijk gedurende de overige 364 dagen per jaar ook al.