Advertentie
  • Anne van Noort
  • Dierenarts
  • 1 februari 2019 - 09:00

Hoe verzorg ik het gebit van mijn konijn / knaagdier?

Het gebit van een konijn is net een beetje anders dan dat van knaagdieren, maar toch hebben ze één belangrijke eigenschap gemeen. Bij deze diersoorten groeien de tanden en/of kiezen het hele leven door. Door gelijkmatige slijtage blijft het gebit in balans maar als dit niet goed gebeurt, ontstaan er problemen. Dit kan komen door een verkeerde aangeboren stand van het gebit, zoals een onderbeet. Ook gevolgen van een ongeluk, bijvoorbeeld een gebroken kaak, kunnen afwijkingen veroorzaken. Daarnaast speelt het geven van verkeerde voeding een heel belangrijke rol en daar kun je gelukkig als eigenaar veel aan doen.

Hoe herken ik gebitsproblemen?

Het kan lastig zijn om gebitsproblemen thuis te herkennen, de bek is namelijk niet wijd te openen. Bij twijfel is het daarom altijd verstandig om naar een dierenarts te gaan, hij of zij kan met speciale instrumenten veel beter in de bek kijken. Wel kun je thuis letten op de volgende signalen:

  • Slecht of niet eten: als gevolg van pijnklachten kunnen dieren stoppen met eten, wat een levensbedreigende situatie vormt. Wanneer jouw dier niet meer eet, is het noodzakelijk direct een dierenarts in te schakelen.
  • Veel kwijlen: dit kun je bijvoorbeeld zien aan een natte of plakkerige kin.
  • Spelen met eten of “propvorming”: proppen zijn uitgespuugde voedselresten die je in het hok kunt vinden.
  • Uitvloeiing uit de neus of het oog
  • Verdikkingen van de kop
  • Dunnere ontlasting
  • Een opgezette buik
  • Vermageren

Welke voeding is goed voor het gebit?

Voor voldoende slijtage is het noodzakelijk om jouw konijn of knaagdier goed te laten kauwen. Harde en vezelrijke voeding doen hierbij het meeste werk. Een goed voorbeeld hiervan is hooi, wat sowieso het belangrijkste bestanddeel van het dieet zou moeten vormen. Door ervoor te zorgen dat er altijd vers hooi beschikbaar is, zet je al een grote stap in de goede richting.

Daarnaast is de hoeveelheid calcium in het voer belangrijk. Voldoende calcium is nodig voor het gezond houden van het kaakbot, de tanden en de kiezen. Een tekort aan calcium in de voeding kan snel ontstaan als een droog mengvoeder gegeven wordt, te herkennen aan de verschillende kleurtjes. Dieren kiezen hier vaak de lekkere dingen uit waardoor tekorten ontstaan. Beter is het om een zogenaamd pelletvoer (biks) aan te bieden, waarbij alle brokjes dezelfde bruinachtige kleur hebben.

Naast te weinig calcium is teveel calcium helaas ook niet goed. Het overschot aan calcium komt bij konijnen en knaagdieren in de urine terecht, waardoor de kans op blaasgruis en blaasstenen toeneemt. Een voorbeeld van een product met teveel calcium zijn knaagstenen en het wordt dus ook afgeraden om deze te geven.

Vitamine D is nodig om het calcium uit de voeding goed op te kunnen nemen. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D en het is dus ook een goed idee om jouw konijn of knaagdier af en toe letterlijk in het zonnetje te zetten. Een vaste lichte standplaats is hierbij het beste, maar zorg er wel voor dat het niet te warm wordt.