Advertentie
  • Anne van Noort
  • Dierenarts
  • 1 februari 2019 - 09:00

Hoe verzorg ik het gebit van mijn hond?

Het merendeel van de honden krijgt te maken met gebitsproblemen. Dit is ontzettend jammer want met de juiste gebitsverzorging kunnen problemen vaak voorkomen worden.

Wat veroorzaakt gebitsproblemen bij de hond?

Gebitsproblemen kunnen door veel oorzaken ontstaan, maar de algemene boosdoener is bijna altijd tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar plakkerig laagje dat wordt gevormd door bacteriën en eiwitten in de bek. Als tandplak op het tandoppervlak komt te zitten, veroorzaakt dit ontstekingen in de omgeving, bijvoorbeeld aan het tandvlees. Deze ontstekingen maken het tandvlees zachter waardoor dit niet meer stevig op de tand aansluit. Zo ontstaat er een open ruimte tussen de tand en het tandvlees waar bacteriën door naar binnen kruipen. In de diepte veroorzaken zij vervolgens zeer pijnlijke ontstekingen aan de wortels en zelfs het kaakbot.

 

Hoe herken je gebitsproblemen?

Tandplak is met het blote oog niet goed te zien, hierdoor worden problemen vaak pas in een (te) laat stadium zichtbaar. Voorbeelden van deze problemen zijn:

  • Slechte adem: een gezond gebit ruikt neutraal, maar bacteriën in tandplak veroorzaken een minder frisse mondgeur.
  • Rood of bloedend tandvlees: als het tandvlees ontstoken raakt, verliest het de lichtroze kleur en wordt het rood of gaat het bloeden.
  • Tandsteen: tandplak kan na verloop van tijd hard worden, in dat geval spreken we van tandsteen. Dit herken je aan een dikkere bruine laag op het gebit.
  • Los zittende tanden en kiezen: als gevolg van ontstekingen in de diepte kan het gebit los gaan zitten of zelfs uitvallen.

 

Hoe kun je gebitsproblemen voorkomen?

Het is belangrijk om aan de slag te gaan als het gebit nog gezond is, voorkomen is immers beter dan genezen. Bovendien zijn gebitsproblemen vaak zeer pijnlijk voor de hond, waardoor het lastiger wordt het gebit nog goed te verzorgen.

 

  • Tandenpoetsen: tandplak op een tand kun je zien als vet op een fornuis. Schoonmaakmiddelen helpen wel, maar schrobben is de enige manier om het echt goed schoon te krijgen. Tandenpoetsen is dus heel erg belangrijk, het liefst minimaal drie keer per week, dagelijks mag ook. Het aanleren van tandenpoetsen kan op alle leeftijden, maar gaat vaak wel makkelijker bij jonge honden. Het belangrijkste is vooral dat je het heel rustig opbouwt. Speciale hondentandpasta helpt om het tandplak wat zachter te maken, bovendien zorgt de lekkere smaak voor een leuke beloning. Het is niet noodzakelijk om tandpasta te gebruiken. Lukt het tandenpoetsen niet of weet je niet hoe je dit moet aanleren? Vraag dan zeker om advies bij jouw dierenarts.

 

Wanneer het niet lukt om de tanden te poetsen zijn er alternatieven.

  • Klevende tandpasta: deze tandpasta kun je met de vinger in de mondholte aanbrengen. De plakkerige substantie hecht zich vervolgens op het tandoppervlak en lost zo het tandplak op.
  • Dieetvoeding: er zijn speciaal ontworpen hondenbrokken die helpen het gebit gezond te houden. Deze brokken zijn wat groter dan normaal en hebben een ruw oppervlak waardoor ze langs het gebit schuren. Hierdoor wordt het tandenpoetsen eigenlijk nagebootst. De samenstelling van de brokken zorgt daarnaast voor verminderde tandplakvorming.
  • Kauwstrips: net als speciale brokken zorgen gebitsverzorgende kauwstrips ervoor dat het tandoppervlak schoon geschrobd wordt. Speciaal toegevoegde stoffen in deze kauwstrips lossen tandplak ook een beetje op.
  • Speeltjes: kauwen kan gestimuleerd worden door het gebruik van diverse speeltjes. Een goed idee is deze speeltjes in te smeren met een beetje tandpasta waardoor je een dubbele werking krijgt.
  • Toevoegingen aan voer en drinkwater: om de vorming van tandplak tegen te gaan zijn er supplementen beschikbaar die door de voeding of het drinkwater gebruikt kunnen worden.

Deze methodes werken niet zo goed als tandenpoetsen!

 

Let op: naast tandplak kunnen er ook andere oorzaken aanwezig zijn voor gebitsproblemen bij jouw hond. Ga bij twijfel altijd langs een dierenarts!

Tandpasta voor mensen is niet geschikt voor jouw huisdier!